5X! Twentse streekproducten (waar Tukkers TROTS op zijn)

Twente is een regio in het oosten van Nederland die bekend staat om zijn rijke cultuur, geschiedenis en landschap. Het gebied is ook bekend om zijn heerlijke streekproducten die op ambachtelijke wijze worden geproduceerd. In dit artikel zullen we een aantal van de meest populaire Twentse streekproducten bespreken.

1. Tukker Schnaps

Tukker Schnaps is een zacht, romige vanille likorette ontwikkeld door Julian ter Horst. Tijdens een uitstapje naar Schalke 04 zag hij hoe een drankje genaamd Schalke Schnaps voor een enorme verbindingskracht zorgde. Hij mistte zoiets in Twente en zo ontstond het idee om een borrel te ontwikkelen voor Tukkers; juist omdat in Twente het “Noaberschap” en het “trots op de regio gevoel” zo erg speelt.

Dit idee werkte hij verder uit voor zijn opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement op het Saxion in Enschede. Hij erachter dat er daadwerkelijk vraag was naar zo’n product, dus besloot het buiten school om door te zetten. Tukker Schnaps werd uiteindelijk in de zomer van 2021 gelanceerd.

Na de lancering werd Tukker Schnaps direct een hit en het heeft zich ontwikkeld tot een begrip en het bekendste streekproduct van Twente en omstreken.

Tukker Schnaps wordt ook veel verwerkt in bereiding van andere producten. Zo heeft Bakkerij Nollen, Tukker Schnaps verwerkt in haar tompoucen en heeft Slagerij Kastelein de fijne vanille likorette verwerkt in zijn harde worst.

Tukker Schnaps is verkrijgbaar bij Slijters en delicatessenzaken door heel Twente en omstreken. Proef zelf de smaak van Twentse trots!

2. Wijn!

Dacht je dat ze in Twente geen fatsoenlijke wijn kunnen maken? Dan moet je toch echt eens naar Wijngaard Hof Van Twente in Bentelo.

Krijg een rondleiding en proef waarom ze zijn verkozen als “Beste Wijngaardenier van de Wijnkeuring van de lage landen”. Ja, je leest het goed! Tijdens de keuring vorig jaar kregen van de door hen ingezonden wijnen er 4 een zilveren en 4 een gouden medaille.

“Ie’j könt de leefde preuven in het glas!”

20 jaar geleden begonnen Roelof en Ilse Visscher met de wijngaard. De vele uren in de wijngaard, de gastvrijheid en expertise worden door Herman Finkers samengevat in het gastenboek: “Ie’j könt de leefde preuven in het glas!”. Het werpt nu zijn vruchten af en inmiddels ligt er heel wat eremateriaal in hun prijzenkast.

3. Boeren Metworst

Boerenmetworst is een traditioneel Twentse droge worst. Het is een stevige, smakelijke worst die wordt gemaakt van varkensvlees en soms ook rundvlees. Boerenmetworst wordt gekenmerkt door zijn robuuste textuur en rijke, hartige smaak. Het wordt vaak gegeten als snack of als onderdeel van een borrelplank, samen met kaas en andere vleeswaren.

Het maken van boerenmetworst is een arbeidsintensief proces dat begint met het snijden en malen van het vlees en het toevoegen van kruiden zoals peper, zout, nootmuskaat en soms knoflook. Het mengsel wordt vervolgens in een varkensdarm gestopt en opgehangen om te drogen en te rijpen. Het droogproces kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur.

Tegenwoordig wordt boerenmetworst geproduceerd door veel verschillende bedrijven in Nederland, waaronder kleine familiebedrijven en grote vleesverwerkers. We kunnen je aanraden om de worsten van Slagerij Kastelein in Diepenheim te proberen. De slagerij is uitgeroepen tot “Beste traiteur van het jaar 2022”! Lees hier meer over deze verkiezing.

4. Twentse krentenwegge

Twentse krentenwegge is een Twents feestbrood vol met rozijnen en krenten. Het is een traditioneel product dat vaak gegeten wordt bij speciale gelegenheden, zoals een geboorte of een bruiloft maar ook rondom de Kerstdagen.

Krentenwegge wordt gemaakt van tarwemeel, gist, melk, suiker, rozijnen en krenten. Het deeg wordt gekneed en gevormd tot een langwerpig brood (wegge) en vaak versierd met kruizen en/of knoopjes. Het brood wordt vervolgens gebakken in een oven en meestal opgehangen aan een haak om af te koelen.

Er zijn in Twente veel verhalen en legendes bekend rondom krentenwegge, waaronder het idee dat het brood bescherming biedt tegen kwade geesten en dat het geven van krentenwegge aan de armen geluk brengt. Kortom, krentenwegge is een bijzonder en smakelijk streekproduct dat een belangrijke rol speelt in de culinaire tradities van Twente.

5. Broodje Twenteham

Broodje Twenteham is “gewoon onmeunig lekker” zoals de bedenker van het broodje; Slagerij Peters, het noemt. De broodjes worden door de hele regio verkocht in winkels, horeca en op evenementen.

Het broodje wordt rijkelijk belegd met malse beenham. Hierover komt “Twentesaus” welke ook uniek te noemen is. Als laatste wordt er wat rauwe soepgroente over het geheel gestrooid.

Zo ook bij FC Twente. Meereizende supporters van bezoekende clubs kunnen zich van te voren altijd al verheugen op het eten van een Broodje Twenteham. Elke jaar weer wordt Broodje Twenteham door @eredivisiebroodje op Instagram verkozen tot het beste broodje van de Eredivisie.

Deze streekproducten zijn slechts enkele voorbeelden van de heerlijke en unieke producten die in Twente worden geproduceerd. Van welke typisch Twentse producten ben jij fan? Laat het hieronder weten in een reactie!

4 gedachten over “5X! Twentse streekproducten (waar Tukkers TROTS op zijn)”

  1. Pingback: Tukker Schnaps laat van zich horen op Zomerfeesten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *